Vind het juiste CRM-systeem

Home » Marketing » Marketing Technologie » Vind het juiste CRM-systeem

Een CRM-systeem kan een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven van elke omvang en bedrijfstak, omdat het helpt bij het beheren en analyseren van klantinteracties en -gegevens gedurende de gehele klantlevenscyclus. Heeft je bedrijf een CRM nodig en hoe kies je het juiste CRM?

Laat me uitleggen waarvoor een CRM in een bedrijf wordt gebruikt. Deze snelle wandeling helpt al om te zien of uw bedrijf daadwerkelijk baat kan hebben bij een CRM. Vervolgens geef ik opties om efficiënter te kiezen, en ik sluit af met een overzicht van aanbieders.

Waarvoor wordt een CRM gebruikt?

Een CRM, of Customer Relationship Management, is een softwaretool die bedrijven helpt bij het beheren en analyseren van klantinteracties en -gegevens gedurende de hele klantlevenscyclus. De belangrijkste functies van een CRM-systeem zijn:

 • Het opslaan en organiseren van klantgegevens: Met een CRM-systeem kunnen bedrijven klantgegevens op één centrale plaats opslaan en organiseren, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk en te beheren zijn.
 • Het volgen van klantinteracties: Met een CRM-systeem kunnen bedrijven klantinteracties bijhouden, zoals telefoongesprekken, e-mails en vergaderingen, waardoor ze inzicht krijgen in de behoeften en voorkeuren van klanten.
 • Het beheren van verkoop en marketing: Een CRM-systeem kan worden gebruikt om verkoop- en marketingactiviteiten te beheren, zoals leadtracking, campagnes en prognoses.
 • Betere klantenservice: Een CRM-systeem kan bedrijven helpen de klantenservice te verbeteren door tools te bieden voor het beheer van klantvragen en ondersteuningsverzoeken.
 • Klantgegevens analyseren: Een CRM-systeem kan worden gebruikt om klantgegevens te analyseren, zoals aankoopgeschiedenis en gedrag, om trends en patronen te identificeren die kunnen worden gebruikt om bedrijfsstrategieën te verbeteren.

Kortom, CRM-systemen bieden bedrijven waardevolle inzichten in klantgedrag en helpen hen hun interacties met klanten te beheren en te verbeteren, waardoor uiteindelijk de verkoop en klantenbinding verbeteren.

Hoe kies ik het juiste CRM voor mijn bedrijf?

Het kiezen van de juiste CRM voor uw bedrijf kan een ingewikkeld proces zijn, omdat er veel verschillende opties beschikbaar zijn, elk met hun eigen kenmerken en mogelijkheden.

Hier zijn een paar belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een CRM voor uw bedrijf:

 • Identificeer uw bedrijfsbehoeften: Voordat u CRM-opties gaat bekijken, is het belangrijk om duidelijk te weten wat u van een CRM-systeem verwacht. Bepaal welke specifieke bedrijfsprocessen u moet beheren, zoals verkoop, marketing of klantenservice.
 • Beoordeel de schaalbaarheid: Overweeg of het CRM-systeem kan schalen om te voldoen aan de behoeften van uw bedrijf als het groeit. Denk na over hoeveel gebruikers toegang zullen krijgen tot het systeem en of het een toename van gegevens en functionaliteit in de loop der tijd aankan.
 • Kijk naar gebruiksgemak: Een CRM-systeem moet voor uw medewerkers gemakkelijk te gebruiken en te navigeren zijn. Zoek een systeem dat gebruiksvriendelijk en intuïtief is, met een eenvoudige en ongecompliceerde interface.
 • Denk aan integratiemogelijkheden: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het CRM-systeem kan integreren met andere tools en systemen die u momenteel gebruikt, zoals uw e-mailmarketingsoftware of boekhoudsysteem.
 • Klantenondersteuning en training: Houd rekening met het niveau van klantenondersteuning en training die de CRM-leverancier biedt, evenals de beschikbare middelen zoals documentatie, handleidingen en gebruikersforums.

Kosten: CRM-systemen kunnen sterk variëren in kosten, dus het is belangrijk om de functies die u nodig hebt en het beschikbare budget in overweging te nemen. Sommige CRM worden aangeboden als een dienst (SaaS) en sommige hebben een licentie, houd rekening met de kosten van implementatie, onderhoud en upgrades.

Uiteindelijk is het beste CRM voor uw bedrijf het CRM dat voldoet aan uw specifieke behoeften en dat de functies en mogelijkheden biedt die u nodig hebt. Het kan nuttig zijn een gratis proefversie of demo van verschillende opties uit te proberen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Verkopers van CRM-software

Hier is een lijst van enkele populaire moderne leveranciers van CRM-software:

 • Salesforce: Een van de bekendste en meest gebruikte systemen, Salesforce biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden voor het beheer van verkoop, marketing en klantenservice.
 • Microsoft Dynamics 365: Microsoft Dynamics 365 is een cloudgebaseerd systeem dat een breed scala aan functies biedt voor het beheer van klantgegevens en interacties, evenals krachtige analyse- en rapportagemogelijkheden.
 • Zoho CRM: Zoho CRM is een cloudgebaseerd systeem dat een breed scala aan functies biedt voor het beheer van verkoop, marketing en klantenservice, evenals integratie met andere Zoho-tools en -apps.
 • Hubspot CRM: Hubspot is een gebruiksvriendelijk systeem dat een breed scala aan functies biedt voor het beheer van klantgegevens en interacties, evenals krachtige marketing- en verkooptools.
 • Pipedrive: Pipedrive is een systeem dat speciaal is ontworpen voor verkoopteams en een reeks functies biedt voor het beheer van klantgegevens en interacties, evenals krachtige analyse- en rapportagemogelijkheden.
 • SugarCRM: SugarCRM is een cloudgebaseerd systeem dat een breed scala aan functies biedt voor het beheer van verkoop, marketing en klantenservice, evenals krachtige analyse- en rapportagemogelijkheden.
 • Freshsales: Freshsales is een systeem dat een breed scala aan functies biedt voor het beheer van klantgegevens en interacties, evenals krachtige analyse- en rapportagemogelijkheden.
 • SAP C/4HANA: SAP C/4HANA is een cloudgebaseerd systeem dat een breed scala aan functies biedt voor het beheer van klantgegevens en interacties, evenals krachtige analyse- en rapportagemogelijkheden.

In mijn eigen bedrijf gebruik ik HubSpot als CRM. Ik begon te groot, het werd snel te duur. Na het eerste jaar heb ik een bescheidener pakket genomen, en daar ben ik best tevreden mee.

Merk op dat HubSpot je het eerste jaar een flinke korting geeft en dat contract daarna automatisch met een jaar verlengt met de volledige prijzen. 

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele CRM-leveranciers die op de markt beschikbaar zijn, er zijn nog veel meer opties beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Het is belangrijk om de verschillende opties te evalueren en er een te kiezen die het best beantwoordt aan de specifieke behoeften van je bedrijf.


Geef een reactie