Stapel afbeeldingen naar dezelfde afmetingen brengen

Home » Content » Stapel afbeeldingen naar dezelfde afmetingen brengen

Ik moest 45 afbeeldingen met willekeurige afmetingen allemaal terugbrengen naar dezelfde afmetingen. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al is het maar omdat je het niet elke dag doet. Ik heb even uitgeschreven zodat je het ook kan gebruiken. De afbeeldingen die ik wilde bewerken stonden allemaal op een webpagina. Die pagina werkte met een […]

Ik moest 45 afbeeldingen met willekeurige afmetingen allemaal terugbrengen naar dezelfde afmetingen. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al is het maar omdat je het niet elke dag doet. Ik heb even uitgeschreven zodat je het ook kan gebruiken.

De afbeeldingen die ik wilde bewerken stonden allemaal op een webpagina. Die pagina werkte met een CSS instelling die echt prachtig is. Dat heet “cover” en brengt alle afbeeldingen automatisch naar dezelfde afmeting. De nieuwe site had dit niet en dus moest ik aan de slag met de digitale schaar en vergrootglas.

Ik moest beginnen met een een doel voor afmetingen. De beoogde afmetingen werden:

Breedte: 724 pixels

Hoogte: 483 pixels

Een aangename ratio tussen breedte en hoogte. En met deze afmetingen wordt de afbeelding in de webpagina teruggeschaald op een manier die de scherpte van HD-schermen ten goede komt. Op deze manier worden de extra pixels gebruikt voor meer detail.

Het stapeltje van 45 afbeeldingen bevatte nu afbeeldingen die te hoog of te breed waren. Maar ook afbeeldingen die juist kleiner waren dan de beoogde hoogte. In drie stappen heb ik alle afbeeldingen naar dezelfde afmetingen gebracht.

1. Dezelfde breedte maken

Het eerste wat ik gedaan heb is alles op dezelfde breedte gemaakt. De afbeeldingen waren groot genoeg en dus kwam het erop neer dat ze allemaal kleiner gemaakt moesten worden. Dat heb ik met een programma gedaan dat PhotoBulk heet. Het was anders net te veel werk maar je zou het ook handmatig kunnen doen.

2. Verticaal croppen

Nu moest ik de afbeeldingen die te hoog waren verticaal croppen tot 483 pixels. Dat deed ik met Apple Preview. Allemaal handmatig om zo de juiste selectie te kunnen maken. Esthetisch juist.

Uitvergroten en horizontaal croppen

Toen resteerde nog de afbeeldingen die niet hoog genoeg waren. Die heb ik uitvergroot naar de gewenste hoogte en toen weer croppen maar dat dan horizontaal.

Daarna kon ik ze weer in het programma laden en al bij al is de pagina met de 45 afbeeldingen beter geworden. Hij laadt veel sneller want de afbeeldingen zijn nu optimaal. Er wordt niets meer ingeladen wat niet getoond wordt.

Voor de liefhebbers

Later bedacht ik me nog dat ik ook een voorselectie had kunnen maken. Alle afbeeldingen met een te hoge ratio op het ene stapeltje en die met een te lage ratio op een andere. Dan Photobulk gebruiken om het stapeltje met een te hoge ratio op de juiste breedte te brengen en het stapeltje met de lage ratio op de juiste hoogte te brengen. En dan alles wat nodig te croppen.


Geef een reactie