Slapende Kobo wordt niet wakker

We hebben allemaal wel eens een slechte nacht zo nu en dan en blijven snoozen. Maar wat te denken van een slapende Kobo e-reader die niet wakker wordt?

Het boek waar je gisteren mee gestopt bent, staat nog steeds op het scherm, maar als je op de aanknop drukt, gaat alleen de achtergrondverlichting van de reader aan. Wat moet je nu doen om de Kobo wakker te maken?

Bevestig de Kobo aan de oplader

Zojuist wilde ik verder lezen en had precies dit probleem. De Kobo sliep en toen ik hem wakker wilde maken begon alleen de achtergrondverlichting licht te geven, maar er verscheen geen boek.

Op de aan-knop drukken hielp niet. De oplossing voor een slapende Kobo die niet wakker wordt is:

Sluit de e-reader aan op de oplader en druk vervolgens 15 seconden op de aan-knop.

De Kobo e-reader werd onmiddellijk wakker, maar moest de software opnieuw opstarten. Daarna werkte de Kobo reader. Natuurlijk moest ik de Kobo wel even laten opladen.

Een e-reader heeft geen energie nodig om iets op het scherm weer te geven. Het weergeven van inhoud is een analoog, fysiek proces en als dat eenmaal gebeurd is, is er geen energie meer nodig. Dit maakt het een beetje moeilijk om te detecteren dat de batterij echt leeg is. Ik schreef een artikel over hoe e-ink werkt.

Mogelijke oorzaken van crashes

Twee dingen om in gedachten te houden zijn de batterij en de systeemsoftware.

Batterij

Ik heb gemerkt dat wanneer de Kobo Clara e-reader vastloopt, er vaak iets mis is met de batterij. Slecht opgeladen, bijvoorbeeld met een back-up batterij. Ook wordt een andere lading aangegeven dan later, na het opstarten.

Probeer de Kobo opgeladen te houden.

Systeemsoftware

Een andere mogelijke oorzaak is verouderde systeemsoftware. Het is goed om deze up-to-date te houden.

Houd de systeemsoftware up-to-date

Rob Hoeijmakers