Schrijven voor een website

Hoe begin je bij het schrijven voor een lege website? Ook als je nog niet goed weet voor wie je producten of diensten zijn. Dat kan een enorm gat zijn waarin je dan staart. Ik neem je stapsgewijs mee hoe je op weg kunt gaan.

Schrijven voor een website? Dat voelt soms als in de diepte staren maar hier is een plan.

Voorbereiding

Onderstaande stappen gaan ervan uit dat je je eigen website gaat maken en beheren. Maar eigenlijk zijn de individuele stappen ten dele prima bruikbaar om werk waar je tegenop ziet uit te besteden. We breken het in stukjes op, we eten deze grote olifant in stukjes op.

Contentstrategie en plan

Een woord wat altijd groot klinkt is strategie. Maar het geeft je een raamwerk voor plannen, schrijven, aanleveren en beheren van je website content. Een raamwerk dat zorgt voor consistente, aantrekkelijke en duurzame content. Een strategie helpt je ook na te gaan wat je mogelijk al aan content hebt, wat je gaat veranderen en maken en het belangrijkste, waarom je het nodig hebt.

Ik zie de volgende aspecten voor een content strategie:

  • De kern van je boodschap
  • Onderwerpen en thema’s
  • Doel van de content en doelgroep
  • Analyse van missende content
  • Metadata analyse (SEO)

Ik probeer kort te zijn maar ik kan me voorstellen dat de berg nu alleen maar hoger lijkt en het alleen nog maar moeilijker lijkt. Maar we breken dit op in stapjes en ik ga je sjablonen aanreiken die het overzichtelijk en inzichtelijk zullen maken.

Voor nu richt ik me even op het schrijven en ga ervan uit dat het bovenstaande bestaat en is ingevuld.

Website content map

Als je een beetje bent als ik dan heb je voor een onbekend gebied graag een kaart. Die gaan we maken voor het inhoudelijk gebied dat de nieuwe website gaat bestrijken. De kaart bevat een overzicht van de structuur en de essentiële onderdelen van elke pagina in je website. Zoals:

  • Titel
  • Body text
  • Metadata (korte beschrijvingen en sleutelwoorden)
  • Afbeeldingen
  • Video’s
  • Verwijzingen binnen en buiten de website
  • Call to action

Sleutelwoorden

Alles wat in woorden is gevangen kan teruggebracht worden tot sleutelwoorden. Als ik me goed herinner leerden we dat zo op de lagere school. Kernwoorden of sleutelwoorden zoeken.

Maar het omgekeerde geldt ook. Alles wat je in woorden wil gaan vangen is te beginnen met sleutelwoorden. Alleen is het bij het eerste een zaak van zoeken en bij het scheppen van … Van wat eigenlijk? Hoe schep je sleutelwoorden? Het is niet alleen afhankelijk van goddelijk inzicht maar je kunt beginnen met even naar binnen te kijken en jezelf te vragen om sleutelwoorden. Gegarandeerd dat er enkele komen. Die schrijf je op, die begin je te verzamelen. In het dagelijkse doen zul je merken dat er meer komen.

Schrijven voor een website begint met sleutelwoorden.
De rivier oversteken met sleutelwoorden

Briefing aan de schrijver(s)

Door plan, kaart en sleutelwoorden kunnen we er zeker van zijn dat de content past binnen de context van je merk, profiel of product. De toon en de stijl van de tekst kan nu consistent geschreven gaan worden. Het is zaak je kernboodschap te verweven door de gehele site en kun je de lezer oproepen tot actie. Leg uit wat er voor de klant inzit en waarom dit juist bij jou het beste gehaald kan worden.

Dit is voor mij vaak het punt waar ik afhaak en het geduld verlies. Is het niet beter gewoon te beginnen en te zien waar het schip strand? Ik kan toch al gaan bouwen? Dat was ooit een kunde maar met de moderne webbuilders eigenlijk heel makkelijk. Maar de kans dat je verzandt is groot. Wat is de oplossing? Even afstand nemen en een rol aannemen. Die van opdrachtgever aan een copywriter.

Zulke opdrachten gaf ik vaak in mijn werk als web content producer. Als je op schaal gaat werken, dus met grote websites, is er al snel een team met functies en rollen. Een schrijver, een ontwerper, een programmeur etc. Voor het verkrijgen van teksten vulde ik een sjabloon in die naar een (externe) copywriter ging. Dat is geen invuloefening maar iets dat je echt even dwingt tot afstand en zorgvuldig overwegen. Gaat die persoon begrijpen wat ik wil, wat nodig is en waar het publiek zich in zal herkennen?

Aan de slag met schrijven

We zijn begonnen met een strategie waarin we de doelen verhelderden. Dat vulden we aan met aanwijzingen over thema’s, toon, stijl en acties. Hiermee maakten we een kaart en als de website groot gaat worden dan is het zaak om een planning te hebben.

Met dit alles maakten we een briefing specifiek voor het schrijven van de benodigde teksten. En nog gaan we aan de slag met schrijven. We zijn gebriefd!

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven