Alles in de technologie heeft een label nodig, idealiter een acroniem van drie letters. Als je dit doosje opent, komen er een paar schijnbaar willekeurige woorden uit. High Dynamic Range, HDR, is een manier om foto’s en video’s op te nemen die je heldere kleuren geeft, zelfs in donkere omstandigheden. In dit artikel leg ik uit hoe HDR-opname werkt en hoe kleurinformatie wordt opgeslagen, gecodeerd en doorgegeven aan het kijkapparaat.
De geschiedenis
Wanneer je beelden opneemt met HDR, neem je eigenlijk meerdere beelden op. Deze beelden hebben verschillende belichtingstijden en worden vervolgens met algoritmes weer samengevoegd tot een evenwichtig en belicht beeld.
Toen ik onderzoek deed, ontdekte ik dat deze technologie om de best belichte delen uit meerdere foto’s te pikken niet nieuw is. Deze technologie werd gepionierd in de jaren 1850 door een innovatieve fotograaf genaamd Gustave le Gray.
Le Gray ging naar het strand en fotografeerde de zee en de lucht. Hij nam meerdere foto’s met verschillende belichtingen en voegde ze later handmatig samen tot één foto. Bovendien gebruikte hij slim de horizon om de snede te maken.

Bekijk HDR-video
Om de monochrome HDR van le Gray te zien had je alleen papier en je ogen nodig. Om HDR-video op moderne schermen te bekijken, heb je een goede HDR-bron en een ondersteunend apparaat nodig.
En dan is er nog het tweede aspect van HDR-video. Je stelt niet alleen een beeld samen uit meerdere versies, maar beschrijft en bewaart ook meer kleuren dan bij gewone video. Er is ook een grotere kleurruimte (palet of gamut). De specificatie die deze kleurruimte beschrijft heet Rec. 2020.
Als u de video ontvangt, zorg dan voor een goede internetverbinding, want voor HDR zijn meer gegevens nodig. Alle extra informatie voor de meer realistische kleuren zit eigenlijk in elk frame van de video. Voorbeelden van HDR-videobronnen zijn Netflix en YouTube. Voor Netflix moet je premium betalen om HDR te zien, YouTube heeft demovideo’s zoals deze:
Afhankelijk van of je apparaat HDR ondersteunt, kun je deze coderingen zien onder instellingen.
En natuurlijk kun je je eigen video’s bekijken die zijn opgenomen en opgeslagen met HDR. Bekijk dit artikel als je je eigen HDR-content wilt produceren.