In dit artikel geven we een helder overzicht van de mogelijkheden voor de bouw en onderhoud van je website. Na het lezen van onderstaand artikel heb je genoeg informatie om het juiste begin te maken met je eigen website.
De zeven mogelijkheden in het kort zijn:
- Handmatig coderen
- Lokaal bouwen met WYSIWIG editors
- Online web builders
- Blogging platform
- Content Management Systeem
- Combinaties
- Uitbesteding
Handmatig coderen
Het handmatige coderen was voorheem eigenlijk de standaard. Je schrijft/codeert alle code zoals HTML, CSS en eventueel JavaScript. In een eenvoudige teksteditor. Na het schrijven van deze code zet je alle elementen zoals pagina’s en afbeeldingen bij elkaar en begin je te testen en te verbeteren. De bouw kun je doen in enkele geconcentreerde sessies, maar onderhoud is na verloop van tijd soms wat lastig. Je moet, soms maanden later, terug de geschreven code opnieuw eigen maken. Handmatig ontwikkelen is tegenwoordig niet direct de eerste keuze, maar het is toch zeker nog een methode die veel gebruikt wordt. Vooral als een site eenvoudig en statisch is dan kan het een optie zijn.
Als een website echt maatwerk is dan zullen ontwikkelaars trouwens nog steeds code schrijven en ondanks tal van frameworks, modules en geavanceerde editors is het feitelijk gewoon nog handmatig coderen. Om de code en de versies bij te houden wordt dan gebruik gemaakt van ,github of ,gitlab.
Lokaal bouwen met WYSIWIG editor
Naast het online bouwen en onderhouden van een website kun je het ook lokaal doen. Dat betekent op je eigen computer met een programma dat WYSIWIG biedt. Je ziet direct wat je bouwt. Jarenlang was dat de standaard en veel gebruikt was Adobe’s Dreamweaver. Een actuele variant is Pinegrow. In een dergelijk programma maak je de website op je computer, het biedt een aantal krachtige instrumenten voor templates, fotobewerking en koppelingen met andere systemen. Zodra je klaar bent met bouw of aanpassingen zet je het live. Bij deze methode kun je ook gebruik maken van bestaande templates.
Online Web Builders
Deze optie is het sterkst in opkomst. De bouw en beheer van de website vindt volledig online plaats. Dus via een browser (plus eventuele app) en niet meer lokaal op je eigen computer of mobiel. Je begint bij deze methode meestal ook niet vanaf nul, maar zijn er een groot aantal templates (mallen) beschikbaar die je kan aanpassen voor het gebruik. Ook hebben ze vaak een verzameling foto’s en afbeeldingen die je kan gebruiken.
De grote spelers op moment van schrijven (het is een dynamische markt) zijn Wix, Squarespace (zoals voor deze website, lees hier over onze ervaringen na een jaar ermee werken), Webflow, Leadpages, Jimdo en in Nederland JouwWeb. Naast deze betaalde diensten bieden veel hosting-providers een soortgelijke dienst aan. De hoster Vimexx bijvoorbeeld biedt Site.pro aan en Strato de toepassing van CM4all.
Een interessant aspect bij deze Online Website Builders is dat de hosting van de website een integraal onderdeel is. Dat is reuzehandig en kan het opzetten enorm versnellen. Het gaat in zekere zin wel ten koste van je zelfstandigheid, zeker als je de website wil uitbreiden.
Blogging platform
Voor een aantal mensen zal een Blogging Platform zoals Medium, Tumblr, Vocal of Blogger een optie zijn. Deze bedrijven bieden de tools voor het publiceren van de content en bieden vaak ook een platform met publiek en eventuele beloning. Dit werkt heel goed als je voornamelijk content wil publiceren en het kan in combinatie met een eigen site of naast een webshop bijvoorbeeld. Je hebt wel minder zeggenschap en het schept een mate van afhankelijkheid.
Content Management Systeem
Als er veel aanpassingen en uitbreidingen nodig zijn nadat de site gemaakt is dan is een Content Management Systeem een goede optie. Er zijn talloze systemen en de bekendste zijn WordPress, Joomla en Drupal. Er kunnen gemakkelijk meerdere mensen aan werken en de informatie wordt op een manier opgeslagen dat het goed doorzoekbaar wordt voor de bezoeker maar ook voor de auteurs. Het opzetten is vaak nog wel een klus. De hosting kun je zelf regelen of afnemen als dienst. Bijvoorbeeld van WordPress zelf of van je hosting aanbieder.
Combinatie
In vele gevallen kun je natuurlijk prima kiezen voor een combinatie van systemen. Soms wil je wellicht artikelen zowel op je eigen site als op een blogging platform publiceren. Of een voorkant in een Online Webbuilder met specifieke toepassingen die je laat programmeren bijvoorbeeld. Het is vaak ook slimmer om een aantal modules te verzamelen. Bijvoorbeeld Event Brite om je (online) evenementen te verzorgen en Calendly voor de afspraken.
Uitbesteding
Je kan natuurlijk ook het de gehele bouw en het onderhoud uitbesteden. Het is niet per se de goedkoopste optie, maar interessant als je met andere zaken beter verdient, meer vreugde haalt of je digitale kennis en interesse minimaal is. Een aardig voorbeeld is dit bedrijf dat sites maakt specifiek voor therapeuten.
In een volgend artikel zal ik meer aandacht besteden aan de factoren zoals kennis, tijd, geld en vereisten die de keuze in meer detail bepalen. Ook speelt de eventuele toekomstige groei van je online business een rol.