Customer data platform (CDP), de motor achter personalisatie

Home » Marketing » Marketing Technologie » Customer data platform (CDP), de motor achter personalisatie

Customer Data Platforms (CDP) bieden een uniform, uitgebreid beeld van elke klant door gegevens uit meerdere bronnen te verzamelen en deze gegevens in de tijd te volgen. Waarom en wanneer heeft uw bedrijf er een nodig?

CDP staat voor customer data platform. CDP’s bieden een uniform, uitgebreid beeld van elke klant door gegevens uit meerdere bronnen te verzamelen en deze gegevens in de tijd te volgen. Een goed ontworpen CDP geeft het marketingteam de juiste inzichten en de mogelijkheid tot onmiddellijke actie.  

Meer beknopt zijn enkele beloften van een klantgegevensplatform:

  • Al uw klantgegevens op één plaats
  • Gepersonaliseerde ervaringen op vele touchpoints
  • Realtime integratie
  • Een 360° beeld van elke klant
  • Personalisatie op schaal

Veel bedrijven hebben deze beloften omgezet in aantrekkelijke en winstgevende projecten. Laat me in detail uitleggen hoe een CDP werkt en waarom het de moeite waard is om er tijd en geld in te steken.

Inzicht in en begrip van de klant

Customer data platforms (CDP) geven een volledig beeld van het klanttraject en registreren nauwkeurig de interacties van klanten met producten, diensten of merken, zodat ze kunnen worden gebruikt voor toekomstige marketingcampagnes.

In wezen is een CDP een klantendatabase die automatisch wordt bijgewerkt wanneer nieuwe gegevens beschikbaar komen uit een groot aantal bronnen, voornamelijk interne gegevens en soms gegevens van derden.

CDP’s kunnen deze verzamelde gegevens vervolgens structureren tot duidelijke klantprofielen, waardoor organisaties hun klanten kunnen identificeren en beter kunnen binden, wat kan leiden tot hoge en langdurige inkomsten.

Identificeren en categoriseren van verschillen

Dynamische profielgegevens

Met CDP’s kunnen marketeers niet alleen klantgegevens verzamelen, maar ook klantprofielen aanmaken, zodat alle klantgegevens zich op één centrale plaats bevinden. Dergelijke gegevens omvatten elementaire contactgegevens zoals naam, leeftijd, geslacht, locatie, sociale kanaalprofielen, accountinformatie en functietitel.

Sommige van deze gegevens zijn vaak opgenomen in het CRM van een bedrijf, maar CDP’s vereisen geen handmatige invoer en gaan een stap verder door ook gegevens over de levensstijl, persoonlijkheid, hobby’s en familiegegevens van een klant op te nemen.

Ken en herken uw klant

Dergelijke gegevens helpen marketeers te analyseren hoe klanten met hun bedrijf omgaan. U kunt gegevens verzamelen zoals de productcategorieën die ze doorbladeren, het doorklikpercentage (CTR) op e-mails, het aantal bezochte webpagina’s, gekochte producten of oplossingen en de betrokkenheid bij sociale media.

Al deze gegevens helpen de voorkeuren van de klant te begrijpen en zorgen voor een betere, gepersonaliseerde ervaring tijdens het hele klanttraject. Motiverende factoren die de aankoopbeslissing van een klant kunnen beïnvloeden, zoals waarom ze voor een product hebben gekozen en wat ze er niet goed aan vinden, kunnen ook worden geïdentificeerd.

Ken en herken uw klant

Geef een reactie